Energia
2 minuutteja luettu

Uusi tuulipuisto käyttöön – tuottaa sähköä 18 000 kotitaloudelle

8/09/2022, 14:15
Uusi tuulipuisto käyttöön – tuottaa sähköä 18 000 kotitaloudelle
Kuva ei ole Maalahden tuulivoimapuistosta
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Takanebackenin tuulipuisto sijaitsee Pohjanmaalla Maalahden kunnassa. Rakennustyöt on aloitettu kesällä 2021. Hankealueelle rakennettiin viisi uusinta mallia Nordex N163 5,7 megawatin tuulivoimalaa. Kaikkien viiden voimalaitoksen perustukset on valettu.

–Tuulipuiston rakentaminen on edennyt odotetusti, eikä hanke ole myöhästynyt, vaikka maailman tilanne on vaikuttanut moniin rakennusprojekteihin, kommentoi tuulipuiston rakennuttamisesta vastaavan Energiequellen hankekehitysjohtaja Atte Lohman.

–Alueelle nousee yhteensä viisi voimalaa ja koko hanke toteutetaan markkinaehtoisesti, kokonaan ilman valtion tukea, Lohman jatkaa. Valmistuessaan hanke tuottaa energiaa noin 18 000 kotitalouden tarpeisiin.

–Tuulivoimalla ja uusiutuvalla energialla on nyt iso tilaus niin Euroopassa kuin kansallisesti, jotta energian hinnan nousua pystytään hillitsemään ja ilmastotavoitteet saavuttamaan. Tuulivoimaloista käydään myös kisaa kuntien välillä, sillä niiden tuomat verotulot turvaavat monen kunnan talouden sekä palvelut tuleviksi vuoksiksi, yhtiön toimitusjohtaja Nils Borstelmann kertoo.

Loppuvuodesta yhtiöllä on määra aloittaa seuravaa projekti — Kristiinankaupungin ja Isojoen kunnan rajalla Mikonkeitaalla.

Useita tuulivoimalahankkeita suunnitteilla
Maalahden kuntaan loppuvuodesta valmistuva tuulipuisto tulee olemaan Energiequellen kolmas Suomessa ja yhtiöllä on useita projekteja sekä rakennusvaiheessa että suunnitteilla. Esimerkiksi Pohjanmaalle suunnitteilla on hankkeita niin Vöyrin kuin Uudenkaarlepyyn alueille.

–Moni isompi sekä pienempi maanomistaja on ollut vakuuttunut tavastamme toimia maanvuokrauksessa ja hankekehityksessä, ja ottanut itse meihin yhteyttä ja halunnut selvittää omistamiensa maiden soveltuvuuden tuulivoimaan. Tällä hetkellä meillä on sopimuksia yli 500 maanomistajan kanssa pelkästään Pohjanmaalta, yhtiön maanvuokrauksesta vastaava asiantuntija Tore Regnell täydentää.

Aiemmin yhtiö on rakennuttanut ja ottanut käyttöön viisi voimalaa Paltusmäellä Pyhäjoen kunnassa, ja Soinin kuntaan valmistuvan seitsemän voimalan Konttisuon tuulipuiston avajaisia juhlitaan lähiviikkoina. Parhaillaan yhtiö rakentaa tuulipuistoja myös Kalajoella ja Hyrynsalmella.

#energiequelle oy
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0