Energia
2 minuutteja luettu

Vaasa uusii yhdeksän kuntoradan valaistuksen

23/09/2021, 14:03
Vaasa uusii yhdeksän kuntoradan valaistuksen
Vaasassa säästetään energiaa kuntoratojen uusilla valaisimilla, jotka säätelevät valaistusta liikkeen- ja lumentunnistuksen avulla. Kuva: Mikael Matikainen
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Vaasa uusii yhdeksän kuntoradan valaistuksen vuosien 2021 ja 2022 aikana. Uuden valaistuksen saavat kuntoradat Asevelikylässä, Huutoniemellä, Merikaarrossa, Metsäkalliossa, Ristinummella, Suvilahdessa, Vaskiluodossa, Vähänkyrön Saarenpäässä ja Öjbergetillä.

Valmistelevat työt on jo aloitettu, ja varsinainen asennustyö kohteissa alkaa syyskuun lopulla. Tänä vuonna kohteista toteutetaan Asevelikylä, Merikaarto, Ristinummi, Suvilahti ja Vaskiluoto.

Kuntoratojen nykyiset suuritehoiset ja epätaloudelliset elohopeahöyrylamput ja suurpainenatriumlamput korvataan energiatehokkailla led-valaisimilla. Yhteensä vaihtoon menee 793 valaisinta.

– Tämä on yksi liikuntapuolen välietappi matkallamme kohti hiilineutraalia Vaasaa. Uudet valaisimet maksavat itsensä takaisin energiansäästöllä. Saamme kuntoradoille hyvän ja turvallisen valaistuksen, joka myös vähentää valosaastetta sekä pidentää valaisimien käyttöikää, kertoo liikuntatoimenjohtaja Mika Lehtonen.

Energiaa säästävät ledien lisäksi myös valaisinten liike- ja lumentunnistus.

– Jos kuntoradalla ei ole liikkujia, valaisimet ovat himmennettyinä 10 prosentin tasolle. Liikettä havaitessaan valaisimet kirkastuvat 80 prosentin tasolle ja himmentyvät jälleen ohjelmoidun ajan jälkeen, jos liikettä ei havaita, kertoo sähköteknikko Harri Heino.

Kuntoratojen nykyinen valaistuksenohjaus on toteutettu kello-ohjauksella, eli valaisimet palavat täydellä teholla klo 7–21, oli kuntoradalla liikkujia tai ei.

Uuden valaistuksen lumentunnistus tehostaa valaistusta, jos kuntoradalla ei ole lunta. Jos taas kuntoradalla on lunta, voidaan valaistuksen enimmäistasoa laskea.

– Lumi voi heijastaa jopa 98 prosenttia siihen osuvasta valosta, joten lumentunnistuksen avulla valaistuksen laatu ja turvallisuus paranevat. Valaistus voidaan myös ohjata etänä päälle tai pois lumitilanteen mukaan, Heino kertoo.

#kuntorata #led #vaasa #valaistus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0