Arkkitehtuuri
2 minuutteja luettu

Vaasanpuistikon uudistaminen alkaa kesällä

14/03/2023, 04:11
Vaasanpuistikon uudistaminen alkaa kesällä
Havainnekuva Vaasanpuistikon, Pengerpolun ja Vaasanpolun muodostaman aukion suunnitelmasta. Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

”Piritorina” tunnettu Vaasanpuistikko halutaan siistiä.

Töiden on tarkoitus alkaa tänä kesänä metroaseman peruskorjaustöiden päätyttyä.

Sörnäisten metroaseman vieressä sijaitseva Vaasanpuistikko sekä sitä reunustavat Pengerpolku ja Vaasanpolku kunnostetaan vuosien 2023–2024 aikana. Aukiolle on suunnitteilla viihtyisää kaupunkitilaa, jossa on tilaa tapahtumille ja kaupunkitaiteelle.

Ensimmäiseksi maaliskuussa puistikosta poistetaan neljä puuta.

Maaliskuussa viikon 11 lopulla, aukion puustoa harvennetaan neljän tammen verran, sillä nykyisellään ne eivät mahdu kasvamaan kookkaiksi. Jäljelle jäävät puut saavat näin lisää valoa ja tilaa kasvaa. Säilyvien puiden ympärille tehdään pyöreät istutusalueet pensaista ja perennoista.

Varsinaiset kunnostustyöt alueella alkavat alustavasti heinäkuun alussa.
Aukiolle lisätään perennoja, pensaita ja sijoitetaan pienpuita suurissa istutusruukuissa. Istutukset vehreyttävät aukiota ja luovat puistomaista tunnelmaa etenkin puistikon pohjoispäätyyn.

Huonomaineisesta aukiosta viihtyisäksi tapahtumapaikaksi

Vaasanpuistikko sitä reunustavine polkuineen on keskeinen kaupunkiaukio, joka sijaitsee liikenteellisesti tärkeässä solmukohdassa. Kaupunkikuvallista ilmettä ja viihtyisyyttä parannetaan alueen rakenteiden, pintamateriaalien ja valaistuksen uusimisella.

Valmistuttuaan Vaasanpuistikko toimii viihtyisänä oleskelu- ja tapaamispaikkana, esimerkiksi kaupunkitapahtumissa, joihin uudistettu aukio antaa hyvät puitteet. Nykyisellään rauhattomaksikin mielletty aukio saa paremman ja nykyaikaisen valaistuksen, joka parantaa alueella näkyvyyttä.

Alueen houkuttelevuutta tulee lisäämään myös uusi monivärinen luonnonkivilaatoitus, joka kattaa koko aukion ja ympäröivät polut. Kiveyksen kehämainen pohja luo selkeän tilan tapahtumille. Avoin kiveysalue mahdollistaa myös terassit sekä erilaiset liikkuvat myyntipisteet. Esteettisyyttä lisää puistikkoon sijoitettava Helsingin taidemuseo HAM:n kokoelmaan valmistettava taideteos, joka koostuu viidestä erillisestä veistoksesta.

Puistikon kunnostustöiden arvioidaan valmistuvan kesäkuuhun 2024 mennessä. Viimeksi Vaasanpuistikkoa kunnostettiin metroaseman rakentamisen yhteydessä vuonna 1984.

#alppiharju #helsinki #kaupunkisuunnittelu #kaupunkiympäristö #puistosuunnitelma #sörnäinen #työmaa #vaasanpuistikko
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0