Asunnot
2 minuutteja luettu

Vähähiilinen ja asukkaalle edullinen – Bonava satsaa maalämpöön

24/03/2022, 07:46
Vähähiilinen ja asukkaalle edullinen – Bonava satsaa maalämpöön
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Yhtiöllä on rakenteilla useampia maalämmöllä lämpiäviä kerrostalokoteja. Tämä energiaratkaisu saa kiitosta niin kuluttaja- kuin sijoittaja-asiakkailta. Kun maalämpö vielä yhdistetään kiinteistösähköä tuottaviin aurinkopaneeleihin, voidaan käytönaikaisia energiankulutuksen päästöjä vähentää merkittävästi.

”Tavoitteemme on parantaa energiatehokkuutta ja edistää vähähiilisten ratkaisujen käyttöönottoa. Siksi tavoittelemme A-energialuokkaa kaikissa uusissa rakennushankkeissamme. Haluamme lisäksi mahdollistaa Bonava-kotien asukkaille ympäristöystävälliset ja edulliset energiaratkaisut”, kertoo Bonava Suomen kestävän kehityksen asiantuntija Ayla Dinçay.

Maalämpö on tehokas ja ympäristöystävällinen energiamuoto, jonka käyttöönotto tarkoittaa asukkaille kustannustehokasta, hintavakaata, paikallista ja vähäpäästöistä energiaa. Riippuen taloyhtiön sähkösopimuksesta sekä talon energiatehokkuudesta maalämpö lämmitysmuotona pienentää rakennuksen elinkaarenaikaisia ilmastopäästöjä 15–30 prosenttia. Olemassa olevan tutkitun tekniikan ansiosta maalämpö on myös toimintavarma energian lähde.

Kohtuulliset asumiskustannukset

Maalämpö on energiakustannuksiltaan kaukolämpöä edullisempi järjestelmä. Se pitää lämmityksen kulut alhaisina, etenkin talvella. Sen lisäksi, että lämpö tuotetaan lähellä, maalämmön vakaa hintakehitys tuo asukkaille taloudellista turvaa tulevaisuudessa. ”Uskomme, että maalämmön käyttöönotolla on positiivinen vaikutus asunnon arvoon pitkällä aikavälillä sekä jälleenmyyntiarvoon”, Ayla Dinçay sanoo.

Bonavallla on rakenteilla Helsingin Postipuistossa maalämmöllä lämpiäviä hitas-koteja, joiden energiaratkaisu saa kiitosta tulevilta asukkailta. Kodin varanneista 62 prosenttia kertoi maalämmön vaikuttaneen ostopäätökseen. Tampereen Hervantaan nousee maalämpöä hyödyntävä asuinkerrostalo, jossa pääosa kiinteistösähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Tämä ilmastoystävällinen energiaratkaisu vähentää elinkaarenaikaisia päästöjä merkittävästi.

Bonava tutkii maalämmön mahdollisuutta enenevissä määrin. Maalämpöä hyödyntäviä kohteita on tällä hetkellä Helsingin ja Tampereen lisäksi suunnitteilla Turkuun, Espooseen ja Kirkkonummelle.

”Teemme Bonavalla johdonmukaista työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Haemme kestävyyttä ja kustannustehokkuutta erityisesti vakioitujen, skaalattavissa olevien ratkaisujen kautta. Maalämmön käyttöönotto sopii ilmastotyön toimenpideohjelmaamme erinomaisesti”, Ayla Dinçay sanoo.

Kestäviä koteja ja naapurustoja

Asuntorakennuttaja tutkii ja kartoittaa jatkuvasti toimintansa ilmastovaikutuksia. Tieteeseen perustuvissa Ilmastotavoitteissaan toiminta on sitoutunut puolittamaan koko elinkaaren aikaiset päästöt jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden vuoteen 2030 mennessä (Science Based Targets, SBTi).

Bonava Suomen ilmastotyön toimenpideohjelma rakentuu kolmesta osa-alueesta: energiatehokas asuinkerrostalo, kestävät materiaalit ja suunnitteluratkaisut sekä kestävyyttä edistävä kulttuuri.

Toiminta kattaa kokonaisvaltaisen asuntorakennuttamisen ja -kehittämisen tontinhankinnasta hankekehitykseen, uusien kotien suunnitteluun, tuotantoon, markkinointiin, myyntiin ja asiakaspalveluun.

#bonava
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0