Palkinto
5 minuutteja luettu

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettu

24/10/2022, 21:21
Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettu
Eurajoen Romun Juuso Luodesmeri oli yksi yhtiöistä joka sai Valtakunnallisen yrittäjäpalkinto 2022
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on myönnetty tänä vuonna Eurajoen Romulle, Norrhydrolle ja Vilpe Oy:lle. Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia luovuttivat perinteikkään ja arvostetun palkinnon Yrittäjäpäivillä Tampereella. Palkinto on jaettu jo vuodesta 1968 lähtien.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2022 jaettiin Yrittäjäpäivien gaalassa Tampereella viimme lauantaina 22.10.2022. Palkinnolla halutaan nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

– Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto, jota olemme jakaneet Suomen Yrittäjien kanssa jo yli 50 vuoden ajan, on yrittäjien keskuudessa Suomen arvostetuin palkinto. Tämän vuoden voittajia yhdistää erityisesti se, että kaikilla kolmella on ollut selkeä visio ja halu kehittää omaa yritystään jatkuvasti paremmaksi, palkintolautakunnan jäsen, Fennian toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny kertoo tiedotteessa.

Metalliromun kerääjä Eurajoen Romu Oy on kiertotalouden ytimessä.
Eurajoen Romu on vuonna 1994 perustettu metalliromun kierrätykseen erikoistunut yritys. Yritys kierrättää kaikkea, missä on metallia, ja materiaalit erotellaan, lajitellaan ja kierrätetään sen prosesseissa 100-prosenttisesti. Metalliromun lisäksi yritys pystyy kierrättämään esimerkiksi ajoneuvojen lyijyakkujen kaikki ainesosat. Eurajoelta ponnistanut kierrätysjätti on kasvanut lähes 30 vuoden historiansa aikana valtakunnalliseksi toimijaksi. Yrityksen kasvua ovat vauhdittaneet investoinnit ja yritysostot. Konserniin kuuluu Eurajoen Romun lisäksi seitsemän tytäryritystä, joiden ansiosta Eurajoki Groupilla on toimipisteitä aina Helsingistä Ouluun asti.

– Ostamme lähtökohtaisesti alan osaamista ja avainhenkilöitä. Tällä alalla tarvitaan porukkaa, johon voi luottaa, kiteyttää yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri.

Viennin osuus Eurajoen Romun liikevaihdosta on peräti 90 prosenttia. Rauman ja Eurajoen satamista lähtee metalliraaka-ainetta valimoiden ja terästeollisuuden tarpeisiin Euroopan maiden lisäksi muun muassa Kiinaan, Intiaan, Pakistaniin, Bangladeshiin ja Malesiaan.

– Raaka-aineita tarvitaan siellä, missä rakennetaan paljon infrastruktuuria. Ulkomailla on paljon potentiaalia, eikä kasvulla ole rajoja, Luodesmeri visioi.

Toimitusjohtajana Juuso Luodesmeri on onnistunut antamaan yritykselle vahvat kasvot. Hänen lisäkseen perheyrityksessä työskentelee vaimo ja kaksi vanhinta poikaa.

Sylinterivalmistaja Norrhydro Oy hakee koko ajan kilpailuetua.
Rovaniemeltä kotoisin oleva ja vuonna 1985 perustettu Norrhydro Oy on hydraulisylinterien valmistaja, järjestelmätoimittaja sekä digitaalisen hydrauliikan edelläkävijä. Yrityksen valmistamia tuotteita käytetään metsä-, materiaalikäsittely-, maanrakennus- ja kaivostoiminnan koneissa.

Yhtiö on hakenut kilpailuetua kehittämällä työkoneisiin energiatehokkaampia hydraulisylintereitä ja liikkeenohjausratkaisuja.

– Me haluamme ratkaista omalta osaltamme ympäristöön ja ilmastoon liittyviä ongelmia. Olemme kehittäneet muun muassa yliopistojen kanssa yhteistyössä tuotteita, joiden avulla pystytään saavuttamaan koneissa merkittäviä energiasäästöjä, Norrhydron toimitusjohtaja Yrjö Trög kertoo.

Vastuullisuus on Norrhydrolle tärkeä asia. Rovaniemelle on esimerkiksi juuri valmistunut uusi Norrhydron tehdas, jonka katolla on 4 000 neliön aurinkovoimala. Lisäksi tehtaalla on panostettu energiankierrätykseen ja -talteenottoon. Rovaniemeläisyrityksessä puhutaan avoimesti kasvun kulttuurista. Numeroiden valossa kasvu tarkoittaa sitä, että Norrhydron liikevaihdon pitäisi nousta nykyisestä vähintään 30 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana.

– Kaikilla on aito mahdollisuus ideoida uutta. Ja ideoita viedään myös käytäntöön. Meidän on pakko kasvaa, kehittyä ja tehdä asioita paremmin. Se on ainoa tapa pärjätä, Yrjö Trög sanoo.

Vilpe Oy:ssä vahva yrityskulttuuri luo pohjan uusille ideoille.
Mustasaaresta kotoisin olevan Vilpe Oy:n nimessä kiteytyy se, mitä yritys tekee eli viemäreitä, ilmanvaihtoa, liesikupuja ja poistoputkien elementtejä. Vilpessä puhutaan kuitenkin tuttavallisemmin kattotötteröistä. Yrityksen viimeisin keksintö on esimerkiksi älykatto, jossa algoritmi tarkkailee rakenteiden kosteutta ja säätää tuuletusta tarpeen mukaan.

– Meidän tuotteidemme pitää päästää ilmaa ulos mahdollisimman vapaasti, mutta estää samalla veden pääsy sisään. Tötteröiden täytyy myös kestää kovia lämpötilaeroja, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen.

Vuonna 1975 perustetussa Vilpessä koko konsernin henkilöstömäärä on 180 ja liikevaihto 27,7 miljoonaa euroa. Viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on 55 prosenttia. Kasvua yhtiössä on pyritty hakemaan riskit huomioiden.

– Kaikki investoinnit toteutetaan omalla pääomalla. Tällä hetkellä on menossa 11. tehdaslaajennus, Saikkonen kertoo.

Vilpe on onnistunut yrityskulttuurinsa rakentamisessa poikkeuksellisen hyvin. Yrittäjän mukaan isoin tekijä onnistumisessa on ollut avoimuus ja avoin viestintä niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

– Olimme pitkään insinöörifirma, jolle innovaatio tarkoitti vain uusia tuotteita. Nykyään innovaatio voi olla myös sitä, miten markkinoimme kekseliäämmin, Saikkonen selvittää.

Yksi näkyvä esimerkki tästä on TikTok, jossa Vilpellä on yli 90 000 seuraajaa ja määrä kasvaa koko ajan.

Eurajoen Romu Oy

Juuso Luodesmeri

Perustettu: 1994

Perustajaja toimitusjohtaja: Juuso Luodesmeri

Kotipaikka: Eurajoki

Työntekijöitä: Yli 90

Liikevaihto: 125,6 miljoonaa euroa (2021)

Liiketulos: 9,4 miljoonaa euroa (2021)

Norrhydro Oy

Yrjö Trög

Perustettu: 1985

Perustajat: 15 entisen Rova-Tekno Ky:n työntekijää

Toimitusjohtaja: Yrjö Trög, 1.11.2022 alkaen Matias Parviainen

Kotipaikka: Rovaniemi

Työntekijöitä: Yli 180

Liikevaihto: 24,7 milj. € (2021)

Konsernin tilikauden 2021 tulos: 0,35 milj. €

Oikaistu konsernin tilikauden 2021 tulos 2021: 1,6 milj. €

VILPE Oy

Tuomas Saikkonen

Perustettu: 1975

Perustaja: Eero Saikkonen

Toimitusjohtaja: Tuomas Saikkonen

Kotipaikka: Mustasaari

Työntekijöitä: 180 työntekijää

Liikevaihto: 22,8 miljoonaa euroa (2022/01)

Liiketulos: 1,4 miljoonaa euroa (2022/01)

#eurajoen romu oy #norrhydro oy #suomen yrittäjät #vakuutusyhtiö fennia #vilpe oy
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0