Kiinteistöt Asunto-osakeyhtiöt
2 minuutteja luettu

Vanhojen asuntojen hinnannousu tasaantui heinä-syyskuussa

28/10/2021, 09:20
Vanhojen asuntojen hinnannousu tasaantui heinä-syyskuussa
Kuvituskuva: Andrew Mead
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Vanhojen osakeasuntojen hintojen vuosinousu jatkui kolmannella neljänneksellä vahvana kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla nousua oli viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna 5,6 prosenttia, ja pelkästään Helsinkiä tarkasteltaessa nousua oli jopa 6 prosenttia. Espoossa ja Kauniaisissa kasvu ylsi vieläkin korkeammalle, 7,1 prosenttiin, ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuosinousu oli voimakkainta Turussa, jossa päästiin 6,8 prosenttiin.

Koko maassa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna kolmannella neljänneksellä 4,1 prosenttia ja tarkasteltaessa pelkästään pääkaupunkiseudun ulkopuolista Suomea kasvua oli 2,5 prosenttia. Maakunnista hinnat nousivat eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Hinnat laskivat eniten Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidempään jatkunut rivitaloasuntojen hintojen lasku on pysähtynyt poikkeusaikana, ja hinnat ovat viime neljänneksinä nousseet. Kerrostaloasunnoissa kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat ovat kohonneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella muita huoneistotyyppejä selvästi nopeammin. Tilastokeskuksen yliaktuaari Elina Vuorion mukaan eri huoneistotyyppien hintakehityksessä on kuitenkin alueellisia eroja.

– Esimerkiksi Turussa yksiöiden hinnat ovat nousseet yhä vuoteen 2015 verrattuna kaksioita ja perheasuntoja enemmän, kun taas Tampereella eri huoneistotyyppien hintakehitys on ollut samankaltaista, Vuorio toteaa.

Hintakehitys tasoittui edeltävistä kvartaaleista

Vaikka vanhojen osakeasuntojen hinnat jatkoivat heinä-syykuussa kasvuaan edellisvuoteen verrattuna, hintakehitys kuitenkin tasaantui tämän vuoden aiempiin vuosineljänneksiin verrattuna. Koko maassa hinnat laskivat 0,1 prosenttia vuoden toisesta kvartaalista. Pääkaupunkiseudulla laskua oli 0,4 prosenttia, mutta tarkasteltaessa pääkaupunkiseudun ulkopuolista Suomea erikseen on kuitenkin nähtävissä 0,2 prosentin kasvu vuoden toiseen kvartaaliin verrattaessa.

Pidemmällä aikavälillä eli vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muissa maakunnissa hinnat ovat laskeneet. Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla hinnat ovat laskeneet eniten, yli 20 prosenttia vuodesta 2015. Tilastokeskus huomauttaa, että asuntojen hintojen alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Esimerkiksi maakuntakeskusten keskustojen hintakehitys poikkeaa huomattavasti kauempana keskustasta olevista alueista.

Uusien asuntojen hinnat kasvoivat

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 9,8 prosenttia ja muualla Suomessa 3,4 prosenttia. Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Vantaalla ja Espoossa.

#asuntojen hinnat #talous #tilastokeskus #vanhat osakeasunnot
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0