Kiinteistökaupat
1 min luettu

Vanhojen osakeasuntojen hinnat edelleen kasvussa

29/09/2021, 13:13
Vanhojen osakeasuntojen hinnat edelleen kasvussa
Kuva: Maria Ziegler
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa viime vuoteen verrattuna suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Itä-Suomea lukuun ottamatta. Kasvua nähtiin etenkin Turussa (8,5 prosenttia) ja Helsingissä (8 prosenttia), mutta myös Tampereella kasvu oli jopa 7,2 prosenttia. Tarkasteltaessa muuta Suomea ilman pääkaupunkiseutua, kasvua oli 2,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Turussa ja Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat olleet kasvussa jo pitkään. Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Turussa lähes 25 prosenttia ja Helsingissä yli 26 prosenttia. Ylipäänsä koko Etelä-Suomessa hintojen kasvu on ollut viime vuodet muuta maata suurempaan, ja kasvua uodesta 2015 on 14 prosenttia. Samaan aikaan Itä-Suomen hintakehitys on ollut päinvastaista, ja hinnat ovat laskeneet siellä yli 20 prosenttia.

Vaikka hintakehitys koko maassa oli elokuussa viime vuoden elokuuhun verrattuna pääosin nousujohteista, hinnat kuitenkin laskivat 0,7 prosenttia verrattaessa elokuun tilannetta edeltäneeseen heinäkuuhun.

Kauppamäärissä kiritty viime vuoden koronanotkahdusta

Tilastokeskus on myös täydentänyt ennakkotietojaan asuntokauppojen määristä ja kokonaisarvosta vuoden ensimmäisen puoliskon osalta. Asuntokauppojen määrä nousi vuoden toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta koko maassa 43 prosenttia. Voimakas kasvu selittyy osin sillä, että asuntokauppa notkahti koronasulkujen aikaan samalla ajanjaksolla vuotta aiemmin.

Tarkasteltaessa alkuvuoden asuntokauppojen euromääriä, asuntokauppaa on tehty tämän vuoden tammi-kesäkuussa 10,5 miljardilla eurolla, mikä on 39 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0