Infrastruktuuri
2 minuutteja luettu

Venäjän ilmatilan sulkeminen vaikuttaa Finnairin suuresti

28/02/2022, 10:58
Venäjän ilmatilan sulkeminen vaikuttaa Finnairin suuresti
finnair pixabay
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Venäjän ilmatilan mahdollisella sulkemisella olisi merkittävä vaikutus Euroopan ja Aasian väliseen lentoliikenteeseen, jolla on tärkeä rooli Finnairin verkostossa. Sen negatiiviset taloudelliset vaikutukset Finnairiin ovat erityisesti tilanteen pitkittyessä huomattavia. Ylilentoihin liittyvän uuden epävarmuuden vuoksi Finnair peruu vuoden 2021 viimeisen neljänneksen tuloksen yhteydessä antamansa vuoden 2022 ensimmäistä neljännestä ja vuoden 2022 jälkipuoliskon toimintaympäristöä koskevan ohjeistuksensa.

”Ukrainan hätä koskettaa kaikkia eurooppalaisia, ja ymmärrämme EU:n päätöksen sulkea ilmatilansa. Toteutamme nyt varautumissuunnitelmaamme, sillä tilanne vaikuttaa voimakkaasti Finnairiin. Venäjän ilmatilan kiertäminen pidentää lentoaikoja Aasiaan niin paljon, että useimpien Aasian ja Helsingin välisten rahti- ja matkustajalentojen operointi ei ole taloudellisesti kestävää eikä kilpailukykyistä”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.

Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoilla varausten määrä on selvässä kasvussa pandemian vaikutusten koko ajan pienentyessä. Finnair työstää parhaillaan vaihtoehtoista liikenne- sekä kustannussäästösuunnitelmaa tilanteen pitkittymisen varalle ja tiedottaa näistä tulevien viikkojen aikana.

”Pandemian valtavista negatiivisista taloudellisista vaikutuksista huolimatta Finnairin kassa on yhä vahva, sillä se oli vuoden lopussa suuruudeltaan noin 1,7 miljardia euroa. Tässä on mukana kokonaisuudessaan nostamaton Suomen valtion myöntämä 400 miljoonan euron hybridilaina, joka tukee myös omia pääomiamme”, Manner sanoo. ”Valtio-omistaja on todennut, että Finnair on strategisen intressin yhtiö. Uusien olosuhteiden vallitessa me yhtiössä näemme, että toimivat lentoyhteydet ovat entistäkin tärkeämpiä Suomen talouden, turvallisuuden sekä huoltovarmuuden kannalta. Yhtiö kartoittaa eri ratkaisuvaihtoehtoja siltä varalta, että tilanne pitkittyy, ja käy aktiivista dialogia Suomen valtion kanssa.”

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0