Energia
2 minuutteja luettu

VTT investoi 18 miljoonaa puhtaan energian pilotointikeskukseen

19/01/2022, 10:33
VTT investoi 18 miljoonaa puhtaan energian pilotointikeskukseen
VTT Bioruukki. Kuva: VTT
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

VTT:n Espoossa sijaitsevassa Bioruukki-tutkimuskeskittymässä teollisuus ja pk-sektori kehittävät ja kaupallistavat tuote- ja prosessikonseptejaan. Keskittymän yhteyteen nyt rakennettava uusi puhtaaseen energiaan keskittyvä pilotointikeskus täydentää kokonaisuutta ja sen tarkoitus on vahvistaa synergiaa eri alojen välillä.

– Uuden pilotointikeskuksen avulla yritysten on mahdollista ottaa etumatkaa kilpailijoihin. Teollisuus ja pk-sektori voivat kehittää siellä innovaatioita entistä tehokkaammin ja nopeammin. Samalla vältetään päällekkäisten pilotointi- ja testausympäristöjen rakentaminen, VTT:n liiketoimintajohtaja Jussi Manninen sanoo.

Uudessa rakennuksessa on noin 3 000 kerrosneliötä, ja sen laboratoriotilat ja testilaitteistot on suunniteltu yrityksiltä saadun palautteen ja VTT:n omien teknologiatiekarttojen pohjalta. Pilotointikeskuksella halutaan vauhdittaa puhtaan energian sovellusten synnyttämistä sekä kotimaiseen käyttöön että vientiin.

– Saman katon alla mietitään esimerkiksi liikenteen, kotitalouksien, teollisuuden ja energiatuotannon yhteispeliä tulevaisuuden energiajärjestelmässä. Rakennamme tälle työlle Euroopan mittakaavassa ainutlaatuisen kestävien energiamuotojen koealustan, jossa innovaatioita voidaan soveltaa käytäntöön. Voittavien ratkaisujen kehittäminen edellyttää teollisuuden, startupien ja tutkimustoimijoiden tiivistä yhteistyötä, jolle pilotointikeskus antaa hyvät puitteet, Manninen sanoo.

Tutkimusympäristö ja pilotointilaitteistot mahdollistavat ratkaisujen kehittämisen puhtaaseen ja energiatehokkaaseen liikenteeseen, teollisuuteen sekä rakennettuun ympäristöön.

– Liikenteen energiamurros tapahtuu kiihtyvällä vauhdilla. Sähköautot ovat jo arkipäivää, mutta kuluttajat odottavat pitempiä toimintamatkoja sekä helppoa ja nopeaa latausta. Lähivuosina innovaatioita tarvitaan akku- ja latausjärjestelmien lisäksi myös raskaan liikenteen tehokkaissa ja vähäpäästöisissä käyttövoimaratkaisuissa. Akku- ja vetypolttokennoteknologioiden lisäksi myös bio- ja sähköpolttoaineille ja tehokkaille hybridiratkaisuille on tarvetta. Pilotointikeskus tarjoaa sekä kansallisesti että kansainvälisesti uusia kokeellisen tutkimuksen mahdollisuuksia, kertoo VTT:n liikennetutkimusta johtava Ari Aalto.

Muun muassa vetyteknologiat ovat olennainen osa uutta tutkimusympäristöä. Kehitettävillä ratkaisuilla saadaan merkittäviä parannuksia uusiutuvan vedyntuotannon kannattavuuteen ja tuodaan elektrolyysiteknologia lähemmäs kaupallisia sovelluksia. Pitkäaikaisten koeajomahdollisuuksien parantamisella tähdätään teollisen soveltamisen parempaan hallintaan.

#akku #biopolttoaine #bioruukki #espoo #pilotointikeskus #polttoaine #puhdas energia #sähköpolttoaine #vetyteknologia #vtt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0