Kiinteistöt
1 min luettu

Vuokranantajilla haasteita vuokralaisten löytämisessä

30/01/2024, 08:06
Vuokranantajilla haasteita vuokralaisten löytämisessä
Kuva: Unsplash
Toimitus Toimitus
Like 0

Vuokranantajakyselystä 2024 ilmenee, että yksityisillä vuokranantajilla on maltillisesti velkaa ja vielä maltillisemmin taloyhtiölainoja.  

60 prosentilla velkaa on alle 50 prosenttia sijoitusasuntojen arvosta ja ainoastaan 7 prosentilla velkaa on yli 79 prosenttia.  

Tarkasteltaessa ainoastaan taloyhtiölainoja luvut ovat vielä merkittävästi pienempiä: Kolmella neljästä taloyhtiölainaa on kaikkien sijoitusasuntojen arvosta alle 30 prosenttia tai ei ollenkaan. Vain vajaalla kahdella prosentilla vastaava luku on yli 70 prosenttia.  

”Kun asuntojen hinnat ovat laskeneet yhtäjaksoisesti yli puolitoista vuotta, lainaraha on kallistunut merkittävästi ja asuntosijoittaminen ei tarjoakaan enää ”pikavoittoja”, on usein pelätty asuntosijoittajien ylivelkaantumista. Tässä kuitenkin unohdetaan lähtökohdat – kyselymme mukaan yksityinen vuokranantaja on maltillisesti velkaantunut, katsoo pitkälle tulevaan tavoitellen eläkepäivien toimeentulon turvaa ja hajauttaa sijoituksiansa. Oletuksena on siis pitkäjänteinen toiminta. Niiden osuus on paljon pienempi, jopa marginaalinen, jotka toimivat suurella velkavivulla ja ovat valmiita sietämään korkeampaa riskiä”, tiivistää Suomen vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson. 

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta yksityisestä vuokranantajasta vuokraa korkeintaan kolmea asuntoa. Yli 90 prosenttia kertoo tavoittelevansa pientä tai maltillista riskiä.  

#suomen vuokranantajat #suomi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0