Kiinteistöt
2 minuutteja luettu

YIT lopettaa ostot ja asuntohankkeet Venäjältä

3/03/2022, 15:45
YIT lopettaa ostot ja asuntohankkeet Venäjältä
YIT-lippu
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Geopoliittinen tilanne on muuttunut dramaattisesti viimeisen viikon aikana Venäjän Ukrainaan kohdistuvien sotatoimien myötä. YIT on vastannut kriisiin pikaisesti muun muassa nopeuttamalla yhtiön Venäjän toimintojen strategista arviointia. Samalla YIT on päättänyt olla toistaiseksi hankkimatta uusia tontteja ja aloittamatta asuntohankkeita Venäjällä.

YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen sanoo tiedotteessa: ”Venäjän sotilaallinen hyökkäys on johtanut suureen inhimilliseen hätään ja kärsimykseen Ukrainassa, ja myötätuntomme on Ukrainan kansan puolella. Olemme erittäin järkyttyneitä näistä viimeaikaisista tapahtumista. Dramaattisesti muuttuneen geopoliittisen tilanteen myötä liiketoiminnallamme on vastassa ennennäkemättömiä haasteita Venäjällä, ja työntekijöidemme terveyden ja turvallisuuden turvaaminen on nyt etusijalla. Olemme myös vauhdittaneet Venäjän toimintojemme strategista arviointia, jonka käynnistimme viime marraskuussa. Odotamme saavuttamamme johtopäätöksiä nopeutetulla aikataululla, ja käymme parasta aikaa keskusteluja useiden osapuolten kanssa.”

YIT:n Venäjän toiminnot ovat suurelta osin itsenäisiä ja rajan ylin tapahtuvia liiketoimia on tehty hyvin rajallisesti. Liiketoiminnalla on lisäksi rajallinen osuus YIT:n koko liiketoiminnasta ja omaisuudesta. Vuonna 2021 Asuminen Venäjä -segmentin liikevaihto oli 204 miljoonaa euroa, joka vastasi 7 % konsernin koko liikevaihdosta. Oikaistu liikevoitto oli 26 miljoonaa euroa. Oman pääoman ehtoiset sijoitukset Venäjällä olivat 210 miljoonaa euroa ja kumulatiivinen RUB/EUR-muuntoero oli 284 miljoonaa euroa vuoden 2021 lopussa. Asuminen Venäjä työllistää noin 1500 henkilöä.

Ukrainan kriisi aiheuttaa tiettyjä epävarmuuksia myös YIT:n muille liiketoiminnoille. YIT uskoo, että työvoiman saatavuus muuttuu haastavammaksi itäisessä Keski-Euroopassa, Baltian maissa ja Suomessa. YIT:n rakennusmateriaalien hankinta Venäjältä on ollut rajallista ja sisältänyt pääasiassa puutavaraa. YIT on päättänyt, ettei se vastaisuudessa tuo rakennusmateriaaleja Venäjältä. Vaikka nämä hankinnat voidaan korvata vaihtoehtoisilla materiaaleilla ja hankinta-alueilla, YIT uskoo kriisillä olevan vaikutuksia tiettyjen rakennusmateriaalien hintoihin maailmanlaajuisesti.

YIT seuraa tilanteen kehittymistä ja mahdollisia vaikutuksia tarkasti ja tiedottaa viipymättä, mikäli havaitsee suoria ja merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0