Energia
1 min luettu

Yli miljardin vetylaitosinvestoinnit suunnitteilla Poriin ja Kemiin

26/03/2024, 16:02
Yli miljardin vetylaitosinvestoinnit suunnitteilla Poriin ja Kemiin
Havainnekuva Green North Energyn vihreän ammoniakin tuotantolaitoksesta. Kuva: Business Finland
Toimitus Toimitus
Like 0

Business Finland myönsi Green North Energylle vuoden 2023 alussa 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan, jonka turvin yhtiö suunnitteli monistettavan tuotantokonseptin Naantalin vety- ja ammoniakkilaitosta varten. Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2 projektia. Molemmat laitokset tulevat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Lisäksi Green North Energyn perustamat laitokset parantavat merkittävällä tavalla Suomen huoltovarmuutta, sillä lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on edelleen riippuvainen Venäjästä ja Afrikan maista. Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

Mahdollistaa satoja uusia työpaikkoja vihreän siirtymän saralla

Investoinneilla odotetaan olevan huomattavia vaikutuksia Porin ja Kemin elinkeinoelämälle, sillä laitosten ympärille on mahdollista rakentaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

– Green North Energy on meille mieluinen yhteiskumppani: se on edelläkävijäyritys, jolla on juuret vahvasti Suomessa. Odotamme hankkeella olevan huomattavia työllistämisvaikutuksia, sillä vetylaitoksen ympärille voi syntyä monenlaista toimintaa, sanoo Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna.

#business finland #green north energy #kemi #pori
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0